Lelle pincéi.

 
Enyhén télies időben indultunk útnak, Kaposváron – 2 Cvolt a Füredi Csomóponton 7.30 órakor.
Balatonlellére érkezve a létszám 17 főre duzzadt.
Indulás előtti technikai várakozás után a csapat a Kishegyre vezető,  mintegy 6 km távolságot az aszfaltúton tette meg. Az előző napokon esett hó letakarítva, olvadt.
Kiérve a városból először a mindkét oldalon feltűnő  kordonok  bizonyították, hogy az itt a több, mint ezeréves szőlőkultúra virágzik.
A balatonlellei kiemelkedő a Dél-Balatoni borvidékből, amit bizonyít, hogy itt mintegy hét nagyüzemi pincészet található, a nagyszámú, kistermelő mellett.
Az 1889 évben állított   Csengős Kereszt mellett elhaladva, megkezdtük kapaszkodásunkat a Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének szentelve, 1785 évben emelt Kishegyi kápolna felé.
A mellette lévő csárda május 1-n nyit,  a néptelen teraszán fogyasztottuk el ebédünket.
Továbbmenve a hegyről levezető betonúton elhagyva a szennyvíztelep bekötőútját, hosszú, egyenes vándorlás után, átmenve az autópálya felett, elértük a hegyen egyedül nyitva tartó Bujdosó Pincét.
Itt kellemes meglepetés várt, a tulajdonosnak köszönhetően grátisz megkóstolhattunk hat féle bort, majd nagyon baráti áron vásárolhattunk is azokból elvitelre.
Kellő hangulatban még egy óra gyaloglás után megérkeztünk a vasútállomásra, ahonnan Fonyódi átszállás után hazaszáguldottunk a motorkocsiban.
Szép időben, jó társaságban ,hamar elment az idő, jól sikerült kirándulás ( túra) volt.
2018.02.24.
Benedek Balázs

A 2018. február 24-i Lelle pincéi - Balatonlelle túra képei.
(Berkes József fotói)